26.5 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCum apare mahmureala

Cum apare mahmureala

Orice om a avut parte macar o data in viata de petreceri stropite din belsug cu bautura, urmate a doua zi de dimineata de dureri „crâncene“ de cap, sete, ameteli si greata sau, altfel spus, de mahmureala. Site-ul www.meridianul.com va explica de ce apare mahmureala si modul in care organismul lupta impotriva acestei agresiuni.


In cea mai mare parte, alcoolul din bauturi este reprezentat de etanol, insa, in proportii diferite, bauturile alcoolice contin si metanol, o varietate toxica pentru organism. Vinul rosu ieftin, coniacul, brandy-urile cu fructe si whisky-urile contin mai mult metanol, pâna la doi la suta din volum. Votca are cea mai redusa cantitate de metanol.


Când bautura este inghitita, o cantitate mica de alcool trece incet prin peretele stomacului, in sânge, si ajunge apoi in creier. In creier, neuropeptidele – substante care controleaza, se pare, sensibilitatea la alcool si starea „de spirit“ – intra in actiune. In acest moment, apare senzatia de bine, relaxare si incredere. Dupa ce bautura traverseaza stomacul, orificiul pilorului se deschide si permite scurgerea bauturii din stomac in intestinul subtire, unde suprafata mai mare de absorbtie face ca alcoolul sa fie absorbit mult mai rapid. In contrapartida, mâncarea din stomac tinde sa tina valva pilorica inchisa, ceea ce intârzie absorbtia alcoolului in sânge. O data absorbit in sânge, etanolul devine un diuretic. El actioneaza asupra glandei pituitare, din creier, si blocheaza producerea hormonului vasopresina, care directioneaza rinichii sa reabsoarba apa, care altfel ar ajunge in vezica urinara.


O data ce acest circuit hormonal este inchis, urina se transforma intr-un adevarat „torent“. In ficat, enzimele distrug alcoolul. Etanolul este transformat in acid acetic si acetaldehida otravitoare care da senzatii de greata si zvâcniri ale tâmplelor. Ficatul transforma etanolul corespunzator unui pahar de vin cam intr-o ora, iar din metabolizare rezulta formaldehida, acid acetic si acid formic. Metanolul din bauturi este la rândul lui transformat in formaldehida si acid formic – extrem de toxic, care determina cele mai grave simptome ale mahmurelii.


Ulterior apare deshidratarea, urmata de pierderi de ioni de sodiu, potasiu, calciu si magneziu – esentiali in buna functionare a muschilor si nervilor. In consecinta, apar dureri de cap, greata si senzatie de oboseala. Contracturile pielii duc la pierderi de apa, iar receptorii sensibili la durere, legati de creier sunt stimulati si dau dureri de cap. In creier, alcoolul dezorganizeaza fluxul de electroliti prin receptorii GABA (acid gama-aminobutiric), simturile se slabesc si apare senzatia de „val pe ochi“ dimineata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS